Прокуратура відкрила кримінальну справу проти члена НАЗК Рябошапки

Київська прокуратура відкрила кримінальне провадження відносно члена Національного агентства з питань запобігання корупції Руслана Рябошапки через незадекларовані гроші

Про це йдеться в ухвалі Дніпровського райсуду Києва від 13 жовтня.

"Здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні на підставі звернення Народного депутата України щодо незаконного збагачення колишнім заступником Міністра юстиції України за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368-2 КК України", - сказано в документі.

При цьому прізвище фігуранта справи в ухвалі не повідомляється, але Bihus.info з посиланням на джерело в правоохоронних органах уточнює, що справу відкрито в відношенні Рябошапки по зверненню депутата від БПП Івана Вінника.

Як слідує зі змісту судової ухвали, фігурант справи отримав 270 тис. грн від "Програми розвитку ООН в Україні", про які не повідомив у своїй податковій декларації. Це може свідчити про незаконне збагачення посадовця.

Сам Рябошапка у коментарі "Українській правді" заявив, що всі перерахування на його рахунок грошей ПРООН є виплатами за контрактами, оскільки він працював експертом у рамках цієї програми.

"Цілком логічно, що ПРООН мені виплачувала грошові кошти за контрактами. Все офіційно", - заявив член НАЗК.

Він також додав, що прокуратура не викликала його для пояснень на відміну від НАБУ, яке провело відповідну перевірку. Щодо декларації, Рябошапка пояснив, що гроші від ПРООН декларував у розділі "Прибуткі, отримані за кордоном", оскільки жив у Франції, а ПРООН не є резидентом України.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко у вівторок, 1 листопаду, заявив про те, що НАЗК працювало в жахливих умовах, а гроші ПРООН могли бути розкрадені.