Рада дозволила штрафувати телеканали, які пропагують війну

Рада дозволила Нацраді штрафувати телерадіоорганізації за заклики до війни і насильницької зміни конституційного ладу

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Закон підтримали 236 народних депутатів.

Голова комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар зазначила, що цей закон дозволяє Нацраді з питань телебачення і радіомовлення "накладати м'якші санкції на телерадіомовників, ніж це передбачено в законодавстві".

Вона нагадала, що в нині діючому законі Нацрада може робити два попередження, після яких у телеканалу відбирають ліцензію.

За її словами, в даний час прийнятим законом Нацраді надано право накладати штрафи.

"Більше того, якщо після штрафу компанія не повторює порушення, то цей штраф протягом року ліквідується і попередження не застосовується до цієї телерадіокомпанії", - зазначила Сюмар.

Відповідно до закону, Нацрадою приймається рішення про стягнення штрафу в разі вчинення таких порушень телерадіоорганізаціями: 25% розміру ліцензійного збору за заклики до насильницької зміни конституційного ладу України; заклики до розв'язування війни і ін.; пропаганду винятковості або неповноцінності осіб за ознаками їх релігійних переконань, ідеології, належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження. Також штраф передбачений за ретрансляцію програм і передач, які не включені до переліку програм, які ретранслюються.

Крім того, встановлюється перелік штрафів, які стягуються, якщо після оголошення попередження ліцензіат не усунув порушення у встановлені Нацрадою терміни, зокрема, щодо трансляції телепередач, виготовлених після 1 серпня 1991 року. Йдеться про передачі, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора і їх окремих дій, які виправдовують або визнають правомірною окупацію території України.

Також в документі йдеться про трансляцію аудіовізуальних творів (фільмів, телепередач, крім інформаційних і інформаційно-аналітичних телепередач), одним з учасників якого є особа, внесена до Переліку осіб, що створюють загрозу національній безпеці. Перелік оприлюднено на веб-сайті центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сферах культури і мистецтв.

Законом, зокрема, передбачено створення процедури визначення розміру штрафних санкцій та їх застосування Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення.

Передбачається можливість безпосереднього накладання штрафних санкцій за порушення положень закону, з метою уникнення негативних наслідків для суспільства та держави.