Видобуток нафти може спричиняти землетруси, - вчені

Дослідники прийшли до висновку, що причиною землетрусів, що сталися в Каліфорнії в 20-ті та 30-ті роки минулого століття, стали "варварські" методи видобутку нафти

Про це пише naked-science.

В основі нового дослідження лежать праці Чарльза Ріхтера - знаменитого американського сейсмолога. Працюючи в Каліфорнійському технологічному інституті, вчені знайшли раніше невідомі записи Ріхтера, присвячені землетрусу в містечку Уіттьер (Каліфорнія), яке відбулося в 1929 році.
 
Дослідники звернули увагу на те, що подія, яку описував вчений, схожа на ту, яка сталася у місті Лонг-Біч в 1933 році: землетрус мав магнітуду 6,4 і призвів до загибелі понад 120 людей.

Раніше схожі поштовхи також спостерігалися в Санта-Моніці, а ще раніше - в Інглвуді. Вчені також з'ясували, що всі ці землетруси за своїми властивостями були схожі на підземні поштовхи в Техасі, що мали місце приблизно в цей же час. Останні, як вже відомо, були викликані видобутком нафти в штаті.

Вчені дійшли висновку, що сила поштовхів і ряд інших параметрів залежали від того, наскільки глибокою була свердловина і як багато нафти було викачано звідти.

Головною ж причиною землетрусів експерти називають "варварські" методи нафтовидобутку. У ті роки буріння свердловини і витяг звідти нафти вироблялося без заміщення її водою. В результаті грунт різко просідав, викликаючи серйозні зміни в тисках пластів порід, що і призводило до землетрусів.