Кільця Сатурна, Нептуна і Урана виникли з розірваних планет, - вчені

Кільця Сатурна, Нептуна і Урана складаються з уламків карликових планет, які дуже давно підібралися надто близько до планет-гігантів і були ними зруйновані, вважають японські учені

Про свою гіпотезу вони розповідають в дослідженні в журналі Icarus.

Астрономи вважають, що тисячі небесних тіл розміром з Плутон незабаром після утворення Сонячної системи населяли пояс Койпера - кільце холодних об'єктів, що знаходяться за орбітою Нептуна. Але 4 млрд років тому Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун мігрували.

Гравітаційна дія відправила безліч об'єктів в центр Сонячної системи, що стало початком ери збільшених космічних зіткнень, відомих, як Пізнє важке бомбардування.

Команда дослідників з Університету Кобе в Японії підрахувала, що деяка кількість розсіяних в поясі Койпера об'єктів, ймовірно, пролетіли близько до велетенських планет, і їх розірвало на частини потужним тяжінням.

Крім того, комп'ютерна симуляція, виконана дослідниками, показала, що до 10% уламків потрапили на орбіту планет-гігантів. До того ж ці фрагменти, ймовірно, регулярно врізалися один в одного, відбиваючи маленькі шматочки, з яких сьогодні складаються кільця Сатурна, Урана і Нептуна.