Найкрасивіші місця Європи нанесли на 3D-карту

У США вчені за допомогою аналізу соціальних мереж створили карту привабливості європейських ландшафтів

Про це повідомляють вчені в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Визначення цінності ландшафту для людей необхідно для правильної побудови туристичної та сільсько-господарської політики держави.

Автори нового дослідження запропонували використовувати для цих цілей фотохостинги, де інформація знаходиться у відкритому доступі.

Вчені зібрали пейзажні фотографії з геопозначками, розміщені в Instagram, Flickr і Panoramio. Дослідники виходили з припущення, що чим частіше користувачі знімають той чи інший пейзаж, тим більшу естетичну цінність він має і тим більшою популярністю з точки зору туризму він користується.

Вчені зібрали всього 7,5 мільйонів фотографій з трьох платформ і вивчили їх просторовий розподіл на карті Європи.

Найбільш популярними виявилися зображення гір, а також узбереж річок, озер і морів. На всіх трьох фотохостингах однаково часто зустрічалися фотографії Альп, Піренеїв, Північно-Шотландського нагір'я і Апеннін, а також знімки прибережних територій Корнуолла в Англії, Лігурії в Італії і Коста-Брава в Іспанії.

Крім того, вчені помітили, що кількість розміщених на сайтах зображень зменшується в міру віддалення від населених пунктів з чисельністю населення вище 100 тис. людей.

Дослідники роблять висновок, що за допомогою соціальних мереж можна виявити загальні характеристики ланшафта, що роблять його привабливим для туристів і для місцевого населення. У той же час модель не описує унікальні природні риси території, які можуть обумовлювати її популярність в соціальних мережах, а значить робити особливо цінною.

Популярність ландшафтів в різних фотохостингах. Червоним показані найпопулярніші, зеленим- непопулярні