У Таджикистані саджатимуть за образу президента

Президент Таджикистану Емомалі Рахмон підписав постанову уряду, що передбачає кримінальне покарання за образу глави держави

Про це повідомляє ВВС.

Порушникам загрожує тюремний термін до п'яти років або великий штраф.

64-річний Емомалі Рахмон беззмінно керує Таджикистаном з 1992 року. Він брав участь в президентських виборах чотири рази поспіль.

Минулого тижня депутати нижньої палати таджицького парламенту одноголосно проголосували за присвоєння президенту Емомалі Рахмону статусу засновника незалежного Таджикистану.

У грудні минулого року депутати також одноголосно схвалили закон "Про засновника світу і національної єдності - Лідері нації", офіційно проголосив чинного президента довічним лідером таджиків.

Закон гарантує Рахмону недоторканність після відходу з президентського посту, а також законодавчо прописує право чинного глави держави на довічну пенсію, транспорт, житло, страховку і право на спілкування з нацією в будь-який час.

Серед іншого документ регламентував "порядок прояви поваги до лідера нації", а також передбачає відповідальність за прояв неналежного ставлення.

Депутати тоді заявили, що Рахмон проголошений лідером нації цілком заслужено - "за виконання історичної місії рятівника і великих заслуг перед народом".