Акція із селфі врятувала культурну пам'ятку в Генічеську

Акція "100 років - 100 селфі" була спрямована проти демонтажу залізничного мосту - однієї з головних пам’яток Генічеська

Про це повідомляє Еспресо.TV.

У рамках програми Goethe-Institut "Культурно-освітня академія" 16 проектів із 11 міст України отримали гранти на втілення різноманітних ініціатив. Деякі з них не просто об’єднали навколо себе незліченну кількість людей, але й змінили життя міста.

Літературний центр імені Аґнона, який починався у дворі звичайного будинку в Бучачі, серія дискусій про проблеми Добропілля Urban Talk Hackaton, яка народилася зі звичайних суботників, культурний квест у Чернівцях, проект про дослідження проблем міста Urban Creativity Lab у Рівному та акція "100 років - 100 селфі", спрямована проти демонтажу залізничного мосту, однієї з головних пам’яток Генічеська, — це лише частина ініціатив, які з’явилися за підтримки "Культурно-освітньої академії".

Її підсумки підіб’ють уже 10 листопада у столичному Fedoriv Hub, а поки активісти Генічеська святкують перемогу - їхній проект переконав місцеву владу зберегти архітектурну споруду.

Міст у Генічеську - витвір архітектурного мистецтва, був створений у 1915 році компанією Waagner Biro, яка доклала рук до Рейхстагу, Сіднейської опери, футуристичного аеропорту в Баку і ще 4 тисяч знакових об’єктів по всьому світу.

Навесні 2016-го влада Генічеська анонсувала демонтаж мосту і здачу конструкції на металобрухт. На захист архітектурної пам’ятки авторства одного з найбільш титулованих бюро світу стали місцеві активісти.

"Ми придумали низку проектів, присвячених мосту, - розповідає Юлія Манукян. — Наприклад, конкурс фотографій "100 років - 100 селфі". Роботи переможців ми розмістили на верхотурі мосту, це було дуже гарно. Також організували лекції спеціалістів Краєзнавчого музею, виступи музичних і танцювальних колективів. Сьогодні виставка фотографій проходить у Будинку культури Генічеська. Ми боремося за міст і як за об’єкт унікальної спадщини, і як за символ прагнення до іншого, не депресивного майбутнього".

Проект підтримали не лише мешканці Генічеська, для яких міст - невід’ємна частина урбаністичного пейзажу, а й міжнародні культурні інституції, а потім і місцева влада, яка вирішила, що така пам’ятка все-таки потрібна Херсонській області. 

"Задача Культурно-освітньої академії – підтримувати культуру в українських регіонах, - розповідає референт культурних програм Goethe-Institut Фрідеріке Мьошель. - За три роки існування проект об’єднав 200 культурних менеджерів, урбаністів, художників і громадських активістів, кожен з яких прагне розвивати своє місто. Ми раді, що завдяки таким акціям, як у Генічеську, ставлення до культурних проектів, їх впливу і можливостей змінюється і у місцевої влади".