Пашинський пояснив, чому пішов з "Укроборонпрому"

"Укроборонпром" не має можливості розвиватися без іноземних інвестицій і технологій

Про це голова Комітету Верховної Ради з безпеки та оборони Сергій Пашинський розповів в ефірі Еспресо.TV.

"Коли в 2014 р. почалася війна, коли ми зустріли агресію Росії голі-босі, вибачте, і без зброї, завдання Оборонпрому було максимально ці резерви, ресурси, які в нас оставалися, сконцентрувати і направити в армію. Нам це вдалося зробити. Я особисто, наприклад, в кінці 2014 – початку 2015 рр. починав з того, що зранку обдзвонював всіх директорів заводів, запитував, скільки грошей надійшло, чого не надійшли, які запчастини і таке інше. Ми пройшли цей шлях.

У 2016 році завдяки нашому доблесному парламенту державне оборонне замовлення не профінансоване, заводи стоять. Це парадокс цієї ситуації, що в нас іде війна, а хабарники у Верховній Раді", - сказав Пашинський.

Також він уточнив, що в цьому році коштів для техніки в армію виділено втричі менше, ніж в минулому.

"Зараз стоїть питання глибокої кардинальної зміни самої галузі Військово-промислового комплексу. Тому що я неодноразово говорив публічно і непублічно – на експертному рівні, ми повинні зрозуміти: якщо ми зараз не залучимо іноземні перш за все технології, я підкреслюю – навіть не гроші, а технології в цю галузь, ну гроші в технології, то не буде цієї галузі. Тому що ми на сьогоднішній день, за дуже рідким виключенням, експлуатуємо радянський потенціал. Свого ми не створили.  

І у нас зростає таке відставання технологічне від Російської Федерації, від нашого ворога, з яким ми воюємо. Саме тому я сказав, що я не лишаю військово-промисловий комплекс, я остаюся як голова Комітету, але, от делікатний момент, законодавче реформування самого ВПК. Я вважаю, що нам не треба шість бронетанкових заводів. Держава повинна оставити два, а під чотири залучити державні інвестиції, тим більше що турки цікавилися, німці та ін. От що я мав на увазі", - пояснив Пашинський.