Шлюб за добу - це складова подолання корупції, - Мін'юст

За 3 місяці більше 2000 українських та іноземних пар уклали в Україні шлюб за одну добу

Про це у ефірі Еспресо.TV розповів заступник міністра юстиції Павло Мороз.

"Чому виникла ідея реєстрації шлюбів за одну добу? Перше — це право, яке ми мусимо надати людям, які хочуть і потребують це. Так, раніше за прискореною процедурою реєструвалось до 40% шлюбів в нашій країні. Кодексом була передбачена можливість прискореної реєстрації з поважних причин. Наприклад, люди в таких випадках купували довідки про вагітність. Тому навіщо давати хабарі, якщо можна зареєструватись офіційно?" - сказав Мороз.

За його словами, за 3 місяці існування такої послуги, більше 2000 пар уклали шлюб за одну добу. Переважна більшість з них — це люди, які давно вже живуть разом, але вони не хотіли реєструватись через бюрократичність процедури. Пілотні міста, де почала діяти така послуга - Сєверодонецьк та Херсон, і серед тих, хто уклав такий шлюб багато учасників АТО.

"Приблизно 150 таких шлюбів було зареєстровано з іноземцями. Є певні крани, де визнаються лише релігійні шлюби. Наприклад, Ізраїль. Люди, які належать там до різних конфесій, їхали до Кіпру чи Мальти, щоб укласти шлюб. Зараз вони можуть їхати до України", - пояснив Мороз.