АМКУ розбереться, чому з українців здирають подвійну комісію за оплату комуналки

Антимонопольний комітет України хоче 16 листопада розглянути проблему, коли українці при оплаті житлово-комунальних послуг платять комісію, незважаючи на те що ці витрати вже закладені у тариф на послуги ЖКГ

Про це повідомила державний уповноважений Ганна Артеменко, передає "УНІАН". 

"З метою визначення дієвих заходів врегулювання ситуації з організацією прийому готівкових платежів за житлово-комунальні послуги від споживачів у комітеті 16.11.2016 заплановано проведення наради за участю представників заінтересованих органів державної влади, банківських установ і професійних об'єднань учасників ринку банківських послуг, громадськості", - йдеться у відповіді.

Як пояснила Артеменко, з 1 січня 2015 року по 31 травня 2016 року АМКУ провів дослідження ринку послуг з прийому готівкових платежів від фізичних осіб за комунальні послуги в усіх обласних центрах.

Як з'ясувалося, комісія за прийом платежів встановлюється згідно з договором, укладеним між компанією – постачальником комунальних послуг і банком або "Укрпоштою". Якщо ж такий договір не укладено, то розмір комісії встановлює організація, що приймає платежі.

Проте в обох випадках громадяни платять цю комісію двічі, адже відповідні витрати включені в розрахунок тарифів на комунальні послуги.

Щоб усунути цю суперечність, АМКУ має намір провести вищезазначену нараду. За його результатами регулятор планує розробити пропозиції щодо удосконалення порядку прийому платежів від фізичних осіб за житлово-комунальні послуги і направити їх Кабінету міністрів.