Боти написали кожен п'ятий твіт про вибори в США

Біля 19% усіх постів в Twitter на тему президентських виборів в США написали боти

Такого висновку дійшли учені з Університету Південної Кароліни (USC), що проаналізували 20 мільйонів передвиборних твитів, опублікованих в період з 16 вересня до 21 жовтня, пише Motherboard.

Автори дослідження Еміліо Феррара і Алессандро Бессі з'ясували, що 3,8 мільйони твитів з 20 мільйонів згенерували боти, що агітували за Дональда Трампа або Гілларі Клінтон. Кількість цих ботів склала 15% від загального числа авторів передвиборчих твитів - 400 000 аккаунтів з 2,8 мільйонів. При цьому боти, що агітували за Трампа, писали хвалебні пости в Twitter, а боти, що підтримують Клінтон - суміш похвали і критики.

Автори припускають, що навмисне спотворення передвиборних настроїв в соцмережах дійсно могло вплинути на вибір виборців, що не визначилися. Вони підкреслюють, що сучасні боти можуть виконувати досить складні завдання: писати свої пости, ретвітити і коментувати чужі і навіть імітувати спілкування з живими людьми (хоча не виключено, що з автоматизованого акаунта бота періодично може писати і жива людина).

За їх словами, коли йдеться про подібну інформацію, люди насилу відрізняють, хто джерело повідомлення - бот або реальна людина.

"Люди ретвітять багато контенту ботів, тим самим сприяючи дезінформації", - говорить автор.

За словами Феррари, дізнатися, хто стоїть за цією армією ботів - "питання на мільйон доларів". Усупереч поширеній думці, він сумнівається, що штаби кандидатів безпосередньо платять за такий піар: "Я думаю, ці люди досить розумні, щоб не робити цього".

З тим же успіхом справа може йти навпаки: штаб одного кандидата може оплачувати ботів, що очорняють конкурента. Сам же Феррара дотримується версії, що ботами керувала або деяка третя сторона, яка фінансово зацікавлена в перемозі певного кандидата, або представники влади намагалися таким чином зірвати вибори.

Раніше вчені з університету Техасу в Сан-Антоніо створили алгоритм, що дозволяє знаходити коментарі від ботів. Алгоритм аналізує стиль написання коментарів з сумнівних аккаунтів і знаходить загальні риси, які підказують, що вони належать одному авторові.

Все по темі: Вибори в США