Україна в ООН б'є на сполох через порушення прав людини в Криму

Українська делегація представила на розгляд ООН проект резолюції "Становище в області прав людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі"

Про це повідомляє Центр новин ООН.

За словами постійного представника України при ООН Володимира Єльченка, проект резолюції базується на Загальній декларації прав людини, міжнародних договорах із прав людини та інших міжнародних документах і деклараціях. Участь у роботі над документом брали 38 делегацій.

У документі пропонується засудити "утиски прав людини, дискримінаційні заходи та практику щодо жителів тимчасово окупованого Криму, в тому числі кримських татар, а також українців і осіб, що належать до інших етнічних і релігійних груп, з боку російських окупаційних властей".

Автори проекту резолюції звернулися до Генсека ООН з проханням знайти шляхи та засоби, що дозволять забезпечити безперешкодний доступ до Криму існуючим регіональним і міжнародним спостерігачам у сфері прав людини.

Також у документі пропонується засудити російську окупацію півострову.

Представник Росії Євген Загайнов назвав проект резолюції упередженим, однобоким та необ'єктивним, додавши, що делегація його країни голосуватимуть проти документу.