Cудова реформа: рада при президенті схвалила зміни до закону про Конституційний суд

Рада з питань судової реформи на черговому засіданні схвалила проект закону "Про Конституційний суд України"

Про це повідомила прес-служба президента України.

Заступник глави адміністрації президента, координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов наголосив, що цей законопроект є продовженням розпочатої судової реформи в державі. Проект закону "Про Конституційний суд України" – третій в черзі імплементаційних законів, необхідних для впровадження конституційних змін, які набрали чинності 30 вересня 2016 року.

"Законопроект передбачає зміну структури, повноважень та процедури добору суддів Конституційного суду та впроваджує реалізацію на рівні профільного закону додаткового механізму захисту прав і свобод громадян – інституту конституційної скарги. Суть цього механізму полягає в тому, що особа може звернутися до КСУ із конституційною скаргою, якщо вважатиме, що застосований в остаточному судовому рішенні в її справі закон не відповідає Конституції", - йдеться у повідомленні.

Законопроектом пропонується встановити, що КСУ діятиме у складі колегій, сенатів або Великої палати. В рамках колегій вирішуватимуться питання щодо відкриття конституційного провадження у справах за конституційним поданням, конституційним зверненням, конституційною скаргою. Сенати розглядатимуть питання щодо конституційності законів України або їх окремих положень за індивідуальною конституційною скаргою особи.

Велика палата у повному складі суддів КСУ розглядатиме питання щодо конституційності законів України, актів Верховної Ради, президента, Кабінету міністрів, Верховної ради Криму. Велика палата КСУ розглядатиме питання офіційного тлумачення Конституції, відповідності Конституції чинним міжнародним договорам України.

Крім того, Велика палата розглядатиме конституційність питань, які пропонуються для винесення на всеукраїнський референдум за народною ініціативою; додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення президента України з поста в порядку імпічменту, тощо.

Законопроектом передбачений конкурсний порядок відбору кандидатур на посаду судді КСУ. Кожний з трьох суб’єктів призначення – президент, Верховна Рада, з’їзд суддів – формуватиме конкурсні комісії.