Відомі українці знялися для календаря, аби зібрати гроші для волонтерів

Onuka, Pianoбой та інші зірки знялися для благодійного календаря у традиційних українських костюмах, гроші від продажу якого будуть передані в регіональні музеї

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Співачки Тіна Кароль та Анна Завальська, дизайнерки Олена Рева та Наталя Каменська, телеведучі Маша Єфросиніна, Соломія Вітвіцька, Регіна Тодоренко, Марічка Падалко та Ольга Фреймут, призерка Олімпіади-2016 у Ріо-де-Жанейро гімнастка Ганна Різатдінова, музикант Дмитро Шуров із родиною та подружжя Нати Жижченко (Onuka) та Євгенія Філатова (The Maneken) стали героями другої частини проекту "Щирі".

Історія "Щирих" розпочалася наприкінці 2014 року, коли 15 українських зірок знялися для благодійного календаря у традиційних українських костюмах. Результат проекту вражав: "Щирі" отримали понад 200 публікацій у ЗМІ, а весь наклад календаря було продано за 48 годин у 12 країн світу. 200тис. гривень, зібраних із продажу, організатори передали "Волонтерській сотні".

У 2016-му до зйомок підійшли ще серйозніше. Консультувати знімальну групу запросили Український Інститут Історії Моди, темою проекту обрали "Колір", а на майданчику зібрали найкращі автентичні строї кінця XIX - початку XX століття та понад 30 кілограмів унікальних прикрас. 

"Щирі" починалися як соціальна ініціатива, - говорить організатор проекту Наталія Кравець. - Ми хотіли показати, наскільки красивим може бути український костюм, та зібрати гроші для волонтерів, які опікувалися пораненими у київському військовому шпиталі. Зараз "Щирі" - це, перш за все, дослідження. Ми розповідаємо історію візерунків та кольорів, традицій та символів. За останні два тижні ми проїхали понад три тисячі кілометрів Україною у пошуках історій про костюми, музеї, що їх зберігають, та колекціонерів. Можу сказати, що ситуація вкрай важка - регіональні музеї не мають державного фінансування, безцінні костюми зберігаються в абсолютно неналежних умовах, колекції не систематизовані, не описані, вони втрачаються. Тож цього року "Щирі" вирішують дві задачі - розповідають про різнобарв’я, глибину українського костюму та збирають кошти на підтримку регіональних музеїв". 

Загалом за 15 годин зйомки українські зірки приміряли понад 30 автентичних костюмів із 10 регіонів.

Виставка проекту "Щирі" відкриється 9 грудня 2016 року у ТЦ "Домосфера".