НАЗК покарає депутатів, які приховали від е-декларування свої статки

Правоохоронці покарають 4 народних депутатів, які у 10-денний термін не повідомили про це Національне агентство з питань запобігання корупції шляхом подання електронного повідомлення до Реєстру

Про це повідомляють у ГПУ.

Правоохоронці встановили факти неподання та несвоєчасного подання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані народних депутатів України та інших суб’єктів декларування.

Подання таких повідомлень передбачено ст. 52 Закону України "Про запобігання корупції" у разі отримання суб’єктом декларування доходу або придбання майна на суму, яка перевищує 50 мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня відповідного року (у 2016 році – 68,9 тис. грн).

Так, один з народних обранців не повідомив НАЗК про придбання мотоциклу Harley-Davidson, 2012 року випуску за 141 тис. грн, а другий– автомобіля Toyota Land Cruiser, 2012 року випуску за 0,5 млн грн.

Інший народний депутат України не подав електронне повідомлення про отримання доходу 100 тис. грн від відчуження автомобіля Lexus LX 570, 2010 р.в.

Невиконання цих вимог є правопорушенням, пов’язаним з корупцією, і має наслідком адміністративну відповідальність, передбачену ч. 2 ст. 1726 КУпАП.

Зважаючи на те, що відповідно до ст. 255 КУпАП протоколи про зазначений вид правопорушень уповноважені складати посадові особи НАЗК, ГПУ направили матеріали стосовно суб’єктів декларування, які порушили вимоги фінансового контролю, до агентства з метою вжиття заходів для притягнення їх до відповідальності.