У стародавньому місті майя знайшли приховану піраміду

Мексиканські та американські археологи в стародавньому місті майя Чічен-Іца всередині храму Кукулькана виявили піраміду

Про це повідомляє видання Terra.

Піраміда сягає 10 метрів у висоту. Внутрішня піраміда датується 500-800 роками нашої ери.

Ймовірно, вона має сходи і вівтар у верхній частині. Всередині храму Кукулькана може існувати, на думку професора антропології Джоффрі Брасвелла з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго, набір з декількох невеликих пірамід.

Раніше вчені знайшли всередині Кукулькана ще дві вкладені одна в одну піраміди. Відкрита структура стала третьою і найменшою.

Про наявність всередині храму другої піраміди археологам було відомо з 1940-х років. У 2015 році під пірамідою Кукулькана дослідники виявили підземне озеро.

Піраміда Кукулькана (бога вітру, води, вогню і повітря) побудована майя в період з IX по XII століття. Вона служила для культових цілей (на її вершині розташовувався храм, в якому віряни здійснювали людські жертвопринесення - розпорювали животи і виривали серця), а також в якості календаря.

Місто Чічен-Іца, в якому розташована піраміда, було засноване в VI столітті, а наприкінці XII століття спорожніло. У 1988 році стародавнє місто було внесено до списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, які щорічно відвідують понад мільйон туристів.