Безвіз для України набуде чинності разом із вступом в силу нового "механізму"

Безвізовий режим для України набуде чинності разом із вступом в силу нового "механізму тимчасового призупинення"

Про це йдеться у повідомленні Ради ЄС, поширеному за результатами засідання COREPER.

У Європейському союзі підтвердили, що загалом схвалюють надання України безвізового режиму, але запровадять його в невизначений термін тільки разом із планованим механізмом припинення такого режиму для всіх країн, що вже мають його чи отримають у майбутньому.

При цьому ніяких дат, коли це може статися, не назвали. Переговори про механізм припинення безвізового режиму між Європейським парламентом і Радою ЄС тривають далі.

Комітет підтвердив пропозицію Європейської комісії надати безвізовий режим для громадян України для короткотермінових, до 90 днів протягом кожних 180 днів, подорожей.

При цьому Рада ЄС дотримується позиції, що набуття чинності цією візовою лібералізацією для України має відбутися одночасно з набуттям чинності нового механізму припинення її чинності.

На підставі саме такого мандату Рада ЄС почне переговори про надання Україні безвізового режиму з Європарламентом, повідомили в Євросоюзі.

Глава української делегації в ПАРЄ, народний депутат Володимир Ар'єв повідомив у Facebook, що Євросоюз в процесі визначення, яка саме інституція відповідатиме за призупинення.

"Але надійні партнери так не роблять - теми призупинення в двосторонньому меморандумі не було. Проте, ми розуміємо, що це потрібно Євросоюзу внаслідок страхів громадян ЄС нової реальності: міграційної кризи, яка у Великій Британії вилилася у Brexit", - написав він.