Законопроект про КСУ направили до Венеціанської комісії

Європейська комісія "За демократію через право" (Венеціанська комісія) надасть висновок щодо проекту Закону "Про Конституційний суд України", розробленого Радою з питань судової реформи

Про це повідомляє прес-служба президента України.

Після попереднього ознайомлення з текстом законопроекту, експерти комісії провели робочу зустріч з представниками робочої групи, яка розробляла законопроект "Про Конституційний суд України", та секретаріатом Ради з питань судової реформи.

Заступник глави Адміністрації президента України та координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов подякував експертам Венеціанської комісії за плідну співпрацю та допомогу при розробці ключових для України законів у сфері правосуддя.

"Професійний, ефективний та політично незалежний Конституційний суд - це та мета, яку ставили собі члени робочої групи, українські вчені-конституціоналісти, розробляючи цей законопроект. І зараз ми очікуємо на висновок Венеціанської комісії щодо нього, з урахуванням українських реалій та того міжнародного досвіду, який мають наші європейські партнери", - наголосив Філатов.

Законопроект "Про Конституційний суд України" передбачає, зокрема, зміну структури, повноважень та процедури добору суддів Конституційного суду.

На рівні профільного закону пропонується впровадити реалізацію додаткового механізму захисту прав і свобод громадян - інституту конституційної скарги, який полягає в тому, що особа може звернутися до КСУ із конституційною скаргою, якщо вважатиме, що застосований в остаточному судовому рішенні в її справі закон не відповідає Конституції України.