Луценко передав до Гааги докази воєнних злочинів Шойгу та 18 генералів РФ

Докази причетності до організації агресії проти України та скоєння військових злочинів вищого військового керівництва РФ передано до Міжнародного кримінального суду у Гаазі

Про це на брифінгу у Гаазі заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко, передає Еспресо.TV.

"Наразі ми говоримо про необхідність розгляду ролі міністра оборони РФ Сергія Шойгу, 18 генералів та 2 адміралів та ще ряду чинів Російської Федерації, які за даними слідства, причетні до розв'язання агресії проти України, порушення Женевських угод, скоєння воєнних злочинів та злочинів проти людяності", - сказав Луценко.

Зокрема, йдеться про докази злочинів російських військ під час Іловайської трагедії у серпні 2014 року: порушення домовленостей про "зелений коридор", страти українських військових, тортури, тощо. До кола підозрюваних також входять екс-президент Віктор Янукович та його оточення. Янукович закликав Росію ввести війська до України, уточнив Луценко.

"З Києва притягнути цих осіб до відповідальності неможливо. Тому ми звертаємось за допомогою до наднаціональної судової інституції. Ми давно співпрацюємо з Міжнародним кримінальним судом. Протягом року обмінювались рядом документів. Вчора на зустрічі з прокурором МКС я почув високу оцінку наданим матеріалам", - додав генпрокурор.