На Херсонщині біля межі з Кримом будують дамбу на 15 млн

У 2017 році на 107-му кілометрі Північно-Кримського каналу поблизу адміністративної межі з анексованим Росією Кримом буде побудовано стаціонарну дамбу

Про це повідомили на засіданні Ради оборони Херсонської області, передає "Укрінформ".

Дамба забезпечить істотне збільшення на Херсонщині площі зрошуваних земель, подальший розвиток в регіоні рисосіяння, а також заводнення низки висохлих водойм для потреб риборозведення.

"Ми повинні закінчити основну споруду (капітальної дамби - ред.) до подачі води у Північно-Кримський канал. Ми розуміємо, що поливний сезон для рисівників розпочинається у квітні, а Північно-Кримський канал заповнюється у березні. Тобто, ми до березня повинні забезпечити споруду для подачі води по Північно-Кримському каналу", - заявив директор Одеської об'єднаної дирекції будівництва водогосподарських об'єктів Георгій Бузіян.

Як зазначив голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв, ця дамба будується з минулого року.

"Вона нам (області - ред.) забезпечить плюс 7 тис. гектарів зрошення. Ми отримаємо в Чаплинському районі плюс 7 тис. гектарів на зрошенні, ми отримаємо можливість ведення рисівництва у Каланчацькому районі, і ми отримаємо можливість зариблення ставків, які там вже висохли", - наголосив він.

Кошторисна вартість капітальної дамби на Північно-Кримському каналі становить 15 млн 640 тис. гривень.

"Обсяг робіт, який ми повинні виконати, досить великий. Доведеться переробити близько 20-25 тис. кубометрів грунту, завершити будівництво автомобільного і пішохідного мостів, будівництво галереї для встановлення підйомних механізмів, будівництво приміщення для обслуговуючого персоналу", - розповів Бузіян.