Влада Туреччини звільнила ще 15 тисяч держслужбовців

Влада Туреччини відсторонили від роботи ще 15 тисяч держслужбовців у рамках розслідування спроби перевороту в країні

Про це повідомляє ВВС.

Загальна кількість звільнених або відсторонених від посади чиновників і силовиків таким чином перевищила 110 тисяч осіб.

Під час чергової хвилі відставок були відсторонені від посад або втратили роботу близько 2 тисяч військовослужбовців, 7,5 тисяч поліцейських, 500 жандармів і близько 5 тисяч держслужбовців з інших відомств.

Крім того, у розпорядженні влади йдеться про закриття дев'яти засобів масової інформації, у тому числі семи газет, а також близько 500 різних організацій, в тому числі 18 благодійних.

Кількість держслужбовців, військових і поліцейських, які втратили роботу або були тимчасово звільнені після липневої спроби перевороту в Туреччині, перевищила 110 тисяч. Серед звільнених також судді, декани та викладачі університетів, військові і журналісти.

З липня цього року в цілому було заарештовано 37 тисяч осіб, у тому числі журналістів опозиційної газети Cumhuriyet, а також ще низки газет, лідери прокурдської опозиційної "Партії демократії народів". Обговорюється ймовірність повернення смертної кари для покарання змовників, обвинувачених у причетності до перевороту.

Велику частину арештованих влада звинувачує у співпраці з проповідником Фетхуллахом Гюленом, який проживає у США і якого турецька влада вважає натхненником заколоту.

Сам Гюлен неодноразово заявляв, що не має відношення до путчу, і засуджував спробу перевороту.

У Євросоюзі вважають ці масштабні чистки порушенням прав людини. На початку листопада у ЄС попередили, що те, що відбувається, різко знижує шанси Туреччини на вступ до ЄС.

15 липня група військових спробувала встановити контроль над двома найбільшими містами Туреччини - Анкарою і Стамбулом. Над столицею Туреччини за наказом змовників були підняті в повітря військові вертольоти і літаки, в місто були введені танки. Через кілька годин турецька влада повністю відновила контроль над ситуацією в країні.