Лубківський вважає "байками" нерозроблений механізм призупинення безвізу з ЄС

Україна не єдина держава, яка добивається безвізового режиму з Європейським Союзом, є країни, які вже його отримали і з ними розроблений механізм призупинення безвізу

Про це розповів дипломат, надзвичайний і повноважний посол Маркіян Лубківський в ефірі Еспресо.TV.

На його думку, сьогодні не було жодного фахового коментаря за результатами Саміту Україна-ЄС, а саме що цей Саміт приніс українцям. А українські політики роблять помилку, коли називають якісь дати, європейські ж партнери жодних дат не називають.

"Україна не єдина європейська країна, яка добивається безвізу. Є щонайменше шість країн, які користуються безвізовим правом подорожей громадян. Серед них Сербія, Молдова, Чорногорія та інші, які свого часу уклали угоди про безвізовий режим. І у кожній з цих угод вже передбачений механізм призупинення безвізового режиму", - зазначив Лубківський. 

Він відзначив, що усі ці громадяни під час поїздок користуються біометричними паспортами, а під час подорожей відкривається так званий "Білий Шенген", у якому рахуються дні перебування на території Шенгену.

"Тому не потрібно розповідати байки про те, що нерозроблений механізм, він є. Причина у тому, що Україні його не дають в інших матеріях", - підкреслив дипломат.

Також він нагадав, що З 2010 в України є угода про Реадмісію з ЄС - про взаємне повернення громадян, які незаконно перебувають на території.

"Тому тут є серйозні запитання до української дипломатії, чи вони згадували про усі ці речі", - наголосив Лубківський.