Україна втратила більше 1 млрд через епідемію африканської чуми свиней

Економіка України втратила понад 1,1 млрд грн через спалахи епідемії африканської чуми свиней (АЧС)

Про це заявила голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар, повідомляє "Укрінформ".

"У 2015 році українська економіка за найскромнішими підрахунками отримала збитків більш ніж на 1 млрд грн - 400 млн втратили безпосередньо виробники, решта - втрати від закриття експорту. Чотири країни повністю закрили експорт української свинини - Білорусь, Молдова, Румунія і Вірменія", - зазначила Паламар.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, озвученої Паламар, від смерті однієї свині державний бюджет недоотримує близько 415 гривень доходу, це зокрема податок на оплату праці та 100% ПДВ.

Крім того, за умови, що поголів'я свиней у промислових господарств становить 3,8 млн голів, потенційні збитки бюджету від АЧС можуть скласти більш ніж 1,5 млрд гривень, зазначила голова Асоціації тваринників.

"За прогнозами ФАО у 2017 році на українських свинофермах може трапитись біля 117 спалахів - це за скромними підрахунками. І прогнозовані збитки біля 0,5 млрд гривень, тільки для промислових виробників продукції свинарства", - наголосила Паламар.

Також вона додала, що із 135 зареєстрованих в Україні спалахів африканської чуми свиней 80 випадків відбулись у 2016 році.