Віра в Санта-Клауса може зіпсувати стосунки між дітьми і батьками

Переконувати дітей в існуванні Санта-Клауса і його аналогів в інших країнах може бути небезпечно

Про це попереджають психологи, йдеться в опублікованій у журналі Lancet Psychiatry статті.

Психологи зазначають, що, по-перше, "моральний компас" дитини, її здатність сприймати справжнє добро може виявитися збитим. По-друге, батьківська брехня дітям, навіть про щось веселе, може підірвати їхню довіру до батьків.

Як вважає клінічний психолог і одна з авторів дослідження Кеті Маккей, "міф про Санту - це така заплутана брехня батьків дітям, така тривала, і якщо стосунки під загрозою, вона може стати останньою краплею. Якщо батьки можуть брехати про нього так переконливо і протягом такого довгого часу, про що ще вони можуть брехати?".

Також дослідники не схвалюють ситуації, в яких батьки використовують образ Санти для того, щоб покарати дитину (Санта Клаус і багато його "колег" з інших країн приносять неслухняним дітям замість подарунків угольки та різки). На думку авторів, одна з причин живучості міфу про Санту - бажання дорослих людей втекти від реальності.

Проти Санти висловлювався знаменитий еволюційний біолог і популяризатор науки Річард Докінз. На його думку, "згубно вселяти дитині уявлення про світ, де є місце надприродньому". Пізніше він додав, що, можливо, дитяча віра в Санту в майбутньому може вберегти дитину від віри в надприродне.