США стурбовані переслідуванням кримських татар

Сполучені Штати стурбовані значним погіршенням стану справ у сфері прав людини в окупованому Росією Криму

З відповідною заявою виступив у четвер на засіданні постійної ради ОБСЄ у Відні представник США при Організації посол Деніел Байєр, повідомляє "Укрінформ".

"Минулого тижня загальна кількість кримських татар, які зазнають переслідувань і безпідставних звинувачень в "екстремізмі" чи "тероризмі", зросла до 21 особи після нових поліцейських рейдів на татарські будинки, що мали місце 17 листопада", - заявив представник США.

Він також наголосив, що Росія відрізала доступ до державних установ, а також освіти та охорони здоров'я тим українцям, які відмовились приймати російське громадянство.

"Щонайменше 30 тисяч жителів Криму і, ймовірно, навіть більше перемістилися до інших регіонів України, побоюючись репресій через свою роботу політичних діячів чи журналістів або через їхні проукраїнські погляди", - констатував американський дипломат.

Інші політично мотивовані громадяни зникли безвісти.

"Ми відзначаємо голосування в Третьому комітеті ГА ООН 15 листопада, яка засудила погіршення ситуації з правами людини в Криму і Севастополі, що опинилися під російською окупацією", - наголосив представник США при ОБСЄ.

Він нагадав, що санкції проти Росії, пов'язані з Кримом, залишатимуться чинними, "поки РФ не припинить окупацію та спроби анексії Криму і поверне контроль над цією територією Україні".