Як зашифрувати папку у Windows

Досить часто є необхідність захистити певну інформацію і немає необхідності шифрувати весь диск

Про це пише Tech Today.

У такому разі у нагоді стане корисна функція Windows – Encrypted File System (EFS). Щоб скористатися нею необхідно, щоб диск, на якому розміщена папка, яку ви плануєте зашифрувати, був відформатований у файловій системі NTFS. Дізнатись тип файлової системи можна клацнувши правою кнопкою на диска у вікні «Мій комп’ютер», потім вибрати «Властивості» і зазирнути у вкладку «Загальні».

Щоб задіяти шифрування, на вкладці «Загальні» клацніть на кнопці, що відкриває доступ до додаткових налаштувань. Відмітьте пункт «Зашифрувати вміст для захисту даних». Важливо: розглянутій спосіб не працює для Windows версій Home та Basic, Шифрування підтримують лише версії Professional та Ultimate.

Тож якщо ваша версія Windows позбавлена вбудованих інструментів кріптозахисту, альтернативою стане VeraCrypt – найкраща з безплатних утиліт для шифрування папок та дисків, яку ми вже радили використовувати для шифрування флешок.

Для шифрування файлів та папок VeraCrypt створює захищений контейнер, який відображається у системі як звичайний логічний диск. Процес створення файлу-контейнеру простий і не займає багато часу. Запускаємо майстра створення нового тому, вибираємо пункт «Зашифрований файловий контейнер».

Далі необхідно задати тип тому – звичайний або прихований (по суті – це контейнер у контейнері), та розміщення файлу. Потім потрібно вказати тип шифрування та розмір файлу. Наступний крок – створення паролю, збір довільних даних для шифрування та форматування створеного тому.

Додатково можна вибрати опцію «Зробити том динамічним» – його об’єм буде збільшуватись, коли початковий дисковий простір, який було вказано при його створенні, буде вичерпано.

Після того, як зашифрований файл-контейнер буде створено, його необхідно змонтувати у головному вікні VeraCrypt. Подальша робота з ним відбувається так само, як і з будь-яким іншим логічним диском.

Зауважимо, що не варто шифрувати великі об’єми даних на накопичувачах SSD – це прискорює знос флеш-пам’яті. Не радимо робити цього і на жорстких дисках – якщо контейнер буде пошкоджено, наприклад, у результаті струсу чи падіння жорсткого диска, отримати доступ до файлів буде, скоріш за все, неможливо.

Краще створити кілька невеликих контейнерів чи зашифрувати весь розділ жорсткого диску.