Експерти встановили особи двох кримських "диверсантів"

Фахівці Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" встановили особи затриманих у Криму українських "диверсантів" Гліба Шаблія і Олексія Стогнія

Про це заявив експерт Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Павло Лакійчук, повідомляє "Радіо Свобода".

Громадські працівники відзначили, що обидва затриманих в 1997 році завершили навчання в Севастопольському військово-морському інституті ім. П.С. Нахімова, також збігається рік народження колишніх українських військовослужбовців - 1975. Однак інших зв'язків з'ясувати не вдалося, а припущення російських спецслужб про те, що це "диверсійна група" громадські працівники називають "абсурдом і нонсенсом".

Читайте такожКримські диверсанти 2. Кого затримала ФСБ на окупованому півострові

За даними Центру, Гліб Шаблій служив у ВМС України, займався науковою роботою, після звільнення в запас, закінчив бакалаврат гідрографії та метеорології, 10 років працював в Севастопольській філії Держгідрографії ім. Л.І. Мітіна.

"Гліб Шаблій - близький родич контр-адмірала Колпакова Володимира Онисимовича, це український адмірал, який є главою Клубу генералів і адміралів ВМС України. Може, він і є основною метою ФСБ", - припускає Лакійчук.

Все по темі"Диверсанти" в Криму

Олексій Стогній відомий службою на флагмані українських ВМС, фрегаті "Гетьман Сагайдачний".

"Олексій - племінник відомого в Севастополі історика, який досліджував період Другої світової війни в Севастополі Дмитра Стогнія, який ніколи не ховав свій інтерес до історії Чорноморського флоту і сучасності Чорноморського флоту Росії", - додав експерт.

Фахівці Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" вважають, що підбір претендентів для арештів на території Криму російськими спецслужбами може здійснюватися "випадковим чином з архівних документів" і відкидають російське твердження про те, що затримані є групою.