Найбільший в світі австралійський бар’єрний риф вмирає, - вчені

Вчені підтвердили, що знебарвлення коралів - подія, яка торкнулася великого бар'єрного рифу на початку цього року, призвело до найбільшого вимирання коралів за весь час існування

На одній величезній ділянці рифа, більш ніж дві третини з коралів мертві, повідомляє Buzzfeed.

Найбільш постраждалим районом є ділянка площею 700 км в північній частині рифу, в якому 67% дрібних водяних коралів загинули за останні дев'ять місяців.

"Велика частина втрат в 2016 році відбулася в північній, найбільш недоторканій частині великого бар'єрного рифа. Цей регіон мав незначні ушкодження від двох попередніх знебарвлень в 1998 і 2002 роках, але цього разу все сильно постраждало", - сказав Террі Хьюз, директор центру австралійської дослідницької ради передового досвіду з досліджень коралових рифів в університеті Джеймс Кук.

Вчені говорять, що треба не менше 10 років, щоб північна частина рифа оговталася, але стурбовані тим, що підвищення температури океану, викликане зміною клімату, призведе до інших випадків знебарвлення протягом цього періоду, тобто у безлічі коралів не буде достатньо часу, щоб повернутися до повного здорового стану.

Кризу знебарвлення вперше виявили в березні, коли аномально високі температури морської води викликали виключення з коралів крихітних фотосинтетичних водоростей під назвою зооксантеллі, роблячи корали білими.

У той час, 93% оглянутих коралів були уражені. Деякі з цих коралів відновилися в наступні місяці, але багато з них вже загинули.

Проте, є і хороші новини з південних ділянок рифа.

"В середньому, 6% знебарвлених коралів загинуло в центральному регіоні в 2016 році, і тільки 1% на півдні. Наразі корали відновили свої яскраві кольори, і ці рифи знаходяться в хорошому стані", - сказав Ендрю Бейрд з центру ARC, який керував дослідницькими групами в цій області.

Австралійський уряд повинен швидко повідомити ЮНЕСКО про зусилля з порятунку рифів, після того, як в минулому році він ледве уникнув потрапляння рифу в графу "в небезпеці".

Уряду необхідно буде показати, як він реалізує свій план "Риф 2050" коштами у $2 млрд, якщо риф потрапить у список "в небезпеці".