Забужко прокоментувала скандальне будівництво на Подолі

Реконструкція Київського академічного драмтеатру на Подолі має історичну цінність, бо є першим столичним будівництвом сучасного театру від часів "розстріляного відродження"

Таку думку на сторінці у Facebook висловила українська письменниця Оксана Забужко.

"І це, їй-богу, - прекрасна новина! Історична. Тому що, любі кияни й "співчувальники", в разі хто забув, - востаннє спеціалізоване театральне приміщення (в клубі "Харчовик", тій симпатичній конструктивістській будівлі на Контрактовій, де нині міститься Дитячий музтеатр), - було відкрито в Києві - в 1933 р. (!): останнім відлунням уже "відстріляних" 1920-х" - повідомила Забужко.

Вона зауважила, що з того часу радянська влада не збудувала в Києві жодного театру (крім кінотеатрів) та ще - Палац "Україна", що був призначений для партз'їздів.

"Скільки за СРСР було зруйновано театральних приміщень (як, напр., Дім Дворянського зібрання на Майдані, "замінений" у 1975-76 рр. Будинком профспілок) - це окрема тема, до якої теж іще "не дійшли руки". Ні в чому так переконливо не проявляється колоніальна політика, як власне в т.зв. "культурному будівництві", і "жодного збудованого театру в столиці за 83 роки" - для всякого тямущого найкраще свідчення, на який рівень "мєрзості запустєнія" було ту нещасну "столицю" приречено...", - написала Забужко.

Вона вважає, що це означало, "що чотири покоління киян було наглухо відрізано від самого концепту сучасної театральної архітектури".

"Хто не сильно шариться за кордоном по європейських театрах - так і змушений був лишатися в своїх уявленнях про театральне приміщення на рівні "плюшу з балкончиками". Подумайте про це, перш ніж обурюватися новим театром. Гарненько подумайте", - наголосила Забужко.

Читайте також: "Це реально страшно". Як у соцмережі відреагували на оновлений театр на Подолі