"Україна - це розмінна карта". Ющенко нагадав, як Путін зірвав плани на членство в НАТО

Незважаючи на підтримку європейських країн і США, Україна не змогла отримати План дій про членство в НАТО на саміті 2008 року в Бухаресті через амбіції російського президента Володимира Путіна

Про це екс-президент України Віктор Ющенко заявив в ефірі "112 Україна".

"Бути членом НАТО Україні чи не бути, на жаль, вирішувалося не лише в Брюсселі. Ми їхали на саміт з глибокими домовленностями, що Україні буде надана перспектива членства в НАТО. І буде дана позитивна відповідь про приєднання до ПДЧ", - розповів Ющенко.

Він каже, що після того, як на саміт завітав президент Росії Володимир Путін, який "провів і до цього і в рамках цього саміту ті переговори, які не привели до можливості позитивного рішення, зокрема Німеччиною і Францією, у питанні надання Україні і Грузії ПДЧ в НАТО".

За його словами, на момент саміту НАТО 2008 року, за приєднання до Альянсу виступала більшість українців.

"Мені здається, що тут є якась паралель між тим, що відбувається сьогодні. І ми так складно отримуємо міжнародну підтримку у ситуації війни з Росією. Так і в 2008 році. Я думаю, що Україна стала розмінною картою для більш важливих зносин деяких країн у Європі або в панатлантичному вимірі", - заявив Ющенко.