Щуріков пояснив, чому Саакашвілі - це вирок для України

Треба уважніше проаналізувати звинувачення, висунуті Міхеілу Саакашвілі на батьківщині

Про це повідомив перший заступник директора ПАТ "Одеський припортовий завод" Микола Щуріков у своєму блозі.

Він повідомляє, що за неофіційними даними, в 2005 році як мінімум 30 компаній регулярно вносили гроші на рахунки для "державного рекету", акумулювавши на них $ 277 млн ​​за тодішнім курсом. Одночасно з цим бізнесмени стали активно "дарувати" активи державі, про що свідчать дані нотаріусів. 

Як відомо, в 2014 році Саакашвілі був звинувачений в розгромі компанії "Імеді" і вилучення власності у її засновника Бадрі Патаркацишвілі. Раніше Бідзіна Іванішвілі, який очолював уряд Грузії, розкрив деталі цієї схеми. У 2011 році представник адміністрації Саакашвілі уклав договір із спадкоємцями Патаркацишвілі, згідно з яким останні відмовлялися претендувати на телекомпанію покійного бізнесмена. Втім, загарбники "милостиво" запропонували родині покійного бізнесмена активи на загальну суму $ 400 млн. На угоді був поставлений гриф "секретно", так що про його існування стало відомо лише після зміни влади.

Великий резонанс отримала "справа Сванідзе". Бізнесмен Джемаль Сванідзе отримав від представника президента в парламенті Грузії Дмитра Кітошвілі "пропозицію, від якої неможливо відмовитися", - продати свою частку акцій оператора Geocell якомусь Гураму Гогуа, що опинилася підставною особою. Фактично вартість пакета становила $ 10 млн, однак представник влади наполягав на сумі $ 250 тис. Кітошвілі визнав, що брав участь в переговорах і сприяв угоді. Сам Сванідзе стверджував, що Кітошвілі "обходив" його від імені партії Саакашвілі "Єдиний національний рух", заявляючи, що акції підуть на її потреби. У справі була звинувачена та екс-міністр оборони Іраклій Окруашвілі, який після переходу в опозицію підтверджував, що Саакашвілі використав незаконні методи для укладання вигідних угод.

У 2007 році за вимогами іноземних спонсорів Грузії був наведений формальний порядок, проте побори в різній формі (включаючи примус до покупки певних товарів) продовжилися. Окруашвілі - не єдиний представник влади, який виявився в них замішаний. Ряд скандалів оточував наближеного до Саакашвілі начальника Спеціального оперативного департаменту МВС Іраклія Кодуа, а також мати Саакашвілі Гіулі Аласанію.

Вищі держчинів звинувачувалися і в маніпуляціях, пов'язаних з приватизацією. Це стосувалося, наприклад, придбання шести гідроелектростанцій і двох дистриб'юторських енергокомпаній чеською компанією Energo-Pro за ціною, заниженою майже втричі - замість озвученої за підсумками торгів суми в $ 312 млн покупець заплатив тільки $ 123 млн.