Школярі створили ліки проти ВІЛ за $2 замість $750

Австралійські школярі синтезували діючу речовину препарату для ВІЛ-інфікованих людей вартістю $750 за таблетку

За їхніми розрахунками, ціна не повинна перевищувати $2, повідомляє The Sydney Morning Herald.

Всесвітньою організацією охорони здоров'я препарат включений у перелік життєво важливих.

У минулому році американський підприємець Мартін Шкрелі викупив права на препарат "Дарапрім" і підняв ціну на нього з $13,50 до $750 за таблетку.

"Дарапрім" - антипаразитарний і протималярійний препарат, який призначають людям зі зниженим імунітетом, наприклад, ВІЛ-інфікованим. Він входить до списку життєво необхідних ліків.

Старшокласники із середньої школи Сіднея змогли синтезувати піриметамін, діючу речовину "Дарапріма", просто у шкільній лабораторії. Вони працювали під керівництвом хіміка Еліс Вільямсон із Сіднейського університету.

На пошук способу синтезу пішов цілий рік - той, що вже був запатентований, виявився занадто небезпечним для шкільної лабораторії. Кінцева вартість препарату склала всього $1-2 за таблетку.

Запустити його у продаж, проте, буде можливо, тільки якщо він витримає клінічні випробування і покаже ефективність, яка буде не нижчою за оригінальний препарат. Причому якщо Шкрелі відмовиться від участі, творцям ліків доведеться організовувати випробування для препарату самостійно і від самого початку, що обійдеться в мільйони доларів.

Школярі сподіваються, що їхня робота надихне фармацевтичні компанії на виробництво більш дешевого піриметаміну за допомогою їхньої методики.