Онищенко незаконно постачав газ в анексований Крим, - ГПУ

Генеральна прокуратура України має докази незаконного постачання нардепом від "Волі народу" Олександром Онищенком газу в окупований Росією Крим

Про це під час брифінгу повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко, передає Еспресо.TV.

"Я можу лише підтвердити, що процесуальні керівники, які співпрацюють із СБУ мені доповідали і я особисто бачив матеріали, які свідчать, що Онищенко, за словами його найближчого оточення, співпрацює із російськими спецслужбами. Вони прямо про це пишуть, звичайно, це не є юридичним доказом, але це багато про що говорить", - сказав він.

Луценко розповів, що  НАБУ продовжує справу Онищенка у якій він підозрюється у створенні злочинного угрупування по розкраданню державних коштів в особливо великих розмірах.

"Паралельно у нас є також справа по Онищенку, які неохоплені справою НАБУ.  Наприклад, відома нафтова вежа, яка стоїть у Херсонській області і в свій час була захоплена російськими військами. Пізніше, російські війська відійшли і пан Онищенко уклав відповідну угоду із державними газовими структурами і почав займатися цією вежою. Наші матеріали свічать, що з тих пір газ без належного документального оформлення йшов в окупований Крим.  З моєї точки зору  - це означає протизаконну співпрацю з окупаційним режимом. Тому інформація про співпрацю з російськими спецслужбами виглядає достатньо вирогідною", - додав генпрокурор.

Також він повідомив, що ГПУ має декілька тон документальних доказів фінансових, в тому числі незаконних, оборудок фірм з орбіти пана Онищенка.

"Це перший такий величезний масив доказів, який наші слідчі вийявили під час обшуків", - сказав Луценко.

Окрім того, за його словами, ГПУ також веде розслідування, результати якого оприлюднять найближчими днями. У цій справі свідок розповість про незаконні дії Онищенка не тільки в газових справах. 

"Думаю, що це відомо Онищенку і його адвокату -  і він вирішив піти на випередження. Напад - найкращий захист. Ми маємо на нього і його злочинну організацію безліч доказів", - констатував генпрокурор.