Експерти з боротьби з тероризмом прогнозують нові теракти у Європі

Експерти по боротьбі з тероризмом побоюються, що Лівія може стати новим плацдармом в Європу для терористів "ІД"

Про це пише Мануель Бевардер в статті "В найближчому майбутньому вірогідні атаки в ЄС", опублікованій на сайті газети Die Welt.

У майбутньому терористи можуть планувати і керувати нападами в ЄС не тільки з Сирії, а й з північноафриканських країн.

"Експерти прогнозують, що атаки "ІД" будуть сплановані і здійснені з Лівії, як тільки завершитися поточна фаза, в якій "ІД" важливо завоювати територію і усунути місцевих супротивників", - йдеться в аналізі.

Згідно з дослідженням європейського поліцейського відомства в Гаазі, після нападів в Парижі і Брюсселі терористи як і раніше хочуть і здатні здійснювати подальші напади.

"Найближчим часом в ЄС вірогідні нові напади, які здійснять або окремі виконавці, або групи", - вважає Європол.

Найбільш вірогідний аналогічний сценарій атаки, як у Бельгії чи Франції, з такою самою зброєю.

За словами Європолу, крім Франції та Бельгії, все інші члени очолюваної США коаліції також є метою "ІД" - тобто, це також Німеччина, Велика Британія, Італія, Данія і Польща. Атака може бути спрямована на те, щоб дискредитувати сирійських біженців як групу, в цілому, і спровокувати держави ЄС ввести щодо них суворі політичні санкції.

У доповіді, Європейська служба розвідки повідомляє про те, що в даний час в Європі можуть перебувати десятки бійців, підпорядкованих "ІД". Є також підстави вважати, що "ІД" розпочала підготовку атак на континенті ще в 2013 році. 

Типовий ісламістський терорист - це молода людина з кримінальним минулим, яка відчуває себе знедоленою в суспільстві. Часто з психічними захворюваннями. Вона необов'язково дуже релігійна, однак радикалізація відбувається протягом короткого часу. Потім її тягне воювати в Сирії.