Україна передала НАТО дані про можливе завезення в Крим хімічної зброї

Українська делегація під час перебування в штаб-квартирі НАТО передала союзникам інформацію, яка свідчить про можливе завезення із Сирії в окупований Крим хімічної зброї

Про це повідомила голова постійної української делегації в Парламентській асамблеї НАТО, народний депутат від "БПП" Ірина Фріз в інтерв’ю УНІАН.

"Ми передали аналітичну доповідь стосовно конкретних фактів, які свідчать про мілітаризацію Криму, зокрема, стосовно формування РФ на території Криму сучасної військової бази, яка є стратегічним об’єктом, націленим вже не проти України, а проти країн-членів НАТО. Також у доповіді надані факти, які свідчать про можливе перевезення конвенційного (звичайного) та неконвенційного (забороненого) озброєння з території Криму у напрямку Сирії, а також із Сирії в напрямку окупованого Криму", - зазначила Фріз.

Політик навела приклад прибуття наприкінці жовтня до Феодосійського порту судна «Nadalina», яке розвантажувалося в режимі підвищених заходів безпеки.

"Інформація, яку ми отримали, може говорити про розвантаження 8-10 контейнерів, які є композитними ящиками для перевезення особливо небезпечного вантажу. Виходячи з маршруту та з того, що судно перевозило виключно ці 8-10 контейнерів, які вивантажувалися достатньо довго – по 30 хвилин кожний, що є нетипово, ми зробили висновок, що, скоріш за все, мова йде про розвантаження боєприпасів калібру приблизно 200 мм, і, скоріш за все, це хімічна зброя", - сказала нардеп.

Аналіз вигляду контейнерів та його розмірів дозволив припустити, що ящики подібні до тих, які використовувались для іракських ракет «Барак-70» із хімічними боєголовками", - повідомила Фріз.

Крім того, за її словами, є інформація, яка свідчить про перевезення з Криму до Сирії ракетних систем.