Пиво, шашлик та каруселі на Софійській площі викликали обурення у суспільстві

Масштабні гуляння на Софійській площі шкодять пам’ятці світового значення, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО, передусім фізично

Про це пише газета "День", передає Еспресо.TV.

У розлогому розпорядженні  КМДА №1156 від 18 листопада  про святкування на Софійській площі – ані слова про необхідність перевірити, чи готова Софія до такого випробування "змістовним дозвіллям".

"День" надіслав запит до КМДА з питанням про те, чи радилися із дирекцією Національного заповідника "Софія Київська" перед ухваленням відповідного розпорядження і чи проводили відповідні заміри, чи не зашкодять масові заходи старовинним будівлям.

Зараз на площі,  майже упритул до входу в собор і могильної плити розташувалася… карусель.

Ситуацією обурена й генеральний директор Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська. Це питання їй теж наболіло.

"КМДА так вирішила, нас повідомили, і те, що я побачила, жахнуло мене, – говорить Неля Михайлівна. – Я казала Діані Поповій (директор департаменту культури КМДА. – Ред.): коли ви розглядаєте це питання, чому ви представника Софії не запрошуєте? Ми б усі проблеми зняли на рівні вашого розгляду. А так ви ставите мене до відома опісля, і тоді одна Куковальська проти".

"Тут треба вибірково підходити до таких свят. Я не проти новорічної ялинки на площі, тільки "за", і це була моя мрія вже довгі роки. Але: давайте ми поставимо новорічну ялинку, дуже гарно її прикрасимо, поставимо ще фігурки для дітей, може, невеличкі дитячі розваги, і на тому поставимо крапку. Але ці розваги із шашликами, із горілкою, пивом… У Києві Спортивна площа якнайкраще відповідає таким умовам: центр міста, метро, торгові центри, там воно було б гармонійно поєднано. Я була на таких різдвяних площах біля пам’яток у багатьох країнах світу. Але це ж зовсім не та цивілізація, що тут. Минулого року я відбивалася від сміттєвих баків під стінами Софії, туалети під стінами Софії були виставлені… Позаторік, коли я ще не працювала, смажили шашлики прямо під стінами. Це ж катастрофа!"

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності:

Коли могилу Патріарха обставляють ятками або каруселями – це виглядає жахливо і дико. Звичайно, що ярмарки та новорічний настрій для киян – це добре, але це має відбуватися таким чином, щоб це не торкалося ні наших історичних святинь, ні поховань людей, які важливі для кожного українця.

Суспільство у нас зараз досить активне. Головний редактор «Дня» Лариса Івшина помітила це і має дуже велику суспільну підтримку. Я маю велику надію, що це буде помічено і в київській мерії, і іншими небайдужими громадянами, щоб ситуація змінилася.