Референдум в Італії обвалив курс євро

Євро різко впав до долара після оголошення попередніх підсумків референдуму в Італії

Про це повідомляє ВВС.

Прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці визнав поразку на референдумі щодо парламентської реформи і заявив про свою відставку.

Після цієї заяви падіння європейської валюти продовжилося. Деякий час курс євро становив 1,05 долара, опинившись на найнижчому з 2015 року рівні.

На думку аналітика на валютному ринку Кетлін Брукс, хоча ринки і демонструють нервозність у зв'язку з останніми новинами, мова поки не йде про "падіння в прірву".

"Або ринки стають несприйнятливими до політичних ризиків, або вони беруть до уваги, що політична ситуація в Італії довгий час залишатиметься в підвішеному стані. Навіть якщо президент не зможе сформувати уряд, у нього на це є 70 днів, і зараз здається, що часу ще досить багато", - резюмувала експерт.

Прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці пропонував урізати повноваження сенату, зокрема, позбавити його права виносити вотум недовіри уряду, скоротити число сенаторів із 315 до 100 осіб і скасувати їхню виборність, а комплектувати верхню палату 74 главами регіональних адміністрацій, 21 мером великих міст і п'ятьма особами, які призначаються президентом республіки.

За його словами, це дозволило б заощадити до півмільярда євро на рік, прискорити процес ухвалення законів і зробити більш стабільним політичне життя Італії, де з 1948 року змінилося близько 60 кабінетів міністрів.