Президент Італії попросив Ренці почекати з відставкою

Президент Італії Серджо Маттарелла попросив прем'єр-міністра країни Маттео Ренці відкласти відставку з поста прем'єр-міністра країни до прийняття парламентом бюджету на наступний рік

Про це повідомляє ВВС.

"Враховуючи необхідність завершення парламентського процесу щодо схвалення закону про бюджет, президент республіки попросив прем'єр-міністра відкласти свою відставку до виконання необхідних процедур", - йдеться в заяві президента.

За інформацією італійських ЗМІ, закон про бюджет може бути ухвалений до кінця поточного тижня.

Пізно ввечері в неділю, незабаром після завершення голосування, Ренці визнав свою поразку на референдумі щодо конституційної реформи та оголосив про свою відставку.

Ренці пропонував урізати повноваження сенату, зокрема, позбавити його права виносити вотум недовіри уряду, скоротити число сенаторів із 315 до 100 осіб і скасувати їхню виборність, а комплектувати верхню палату 74 главами регіональних адміністрацій, 21 мером великих міст і п'ятьма особами, які призначаються президентом республіки.

Безвідносно до змісту реформи, багато експертів бачать у результатах італійського референдуму місцевий прояв невдоволення політичними елітами, яке охопило виборців у багатьох розвинених країнах. Раніше аналогічні політичні процеси призвели до голосування за вихід Великої Британії з Європейського Союзу і до обрання Дональда Трампа президентом США.

Взявши на себе повну відповідальність за поразку, прем'єр закликав табір опонентів, які пропонували голосувати проти реформи, сформулювати свої пропозиції.