Рада підтримала підвищення мінімальної зарплати до 3200

Верховна Рада підтримала законопроект, яким підвищується мінімальна заробітна плата та страхові виплати

Рада ухвалила "Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (№ 5130), поданий Кабінетом міністрів України, передає Еспресо.TV.

За законопроект проголосували 227 депутатів.

"Цей законопроект дає можливість збільшити мінімальну заробітну плату, підвищити соціальні стандарти. Зокрема йдеться про рівень пенсійного забезпечення. Законопроект враховує необхідність поетапного підвищення стандартів. Він створює умови для підвищення мінімальної зарплати до 3200 гривень", - сказав міністр соціальної політики Андрій Рева.

Згідно із пояснювальною запискою, основною метою прийняття закону є вдосконалення законодавства у сфері підвищення мінімальної зарплати та страхових виплат, легалізація відносин у сфері зайнятості та оплати праці, шляхом делегування органам місцевого самоврядування повноважень у сфері контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, а також накладання штрафів за його порушення.

Законом передбачається новий порядок формування тарифної сітки оплати праці.

Крім того, у бюджетній сфері мінімальна тарифна ставка (посадовий оклад) встановлюватиметься Кабміном, а в небюджетній сфері підприємства визначатимуть тарифні ставки самостійно у колективних договора.

Мінімальна тарифна ставка не може бути нижчою за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року, йдеться в документі.

Як йдеться у висновку профільного комітету Ради, в частині пенсійного забезпечення пропонується продовжити на період по 31 грудня 2017 року тимчасовий порядок обмеження виплати пенсій працюючим пенсіонерам, а також зберегти максимальний розмір пенсій на рівні 2016 року — 10 740 гривень.

Також передбачається звільнити від сплати за себе єдиного внеску фізичних осіб – підприємців, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують пенсію або соціальну допомогу, незалежно від обрання ними спрощеної системи оподаткування.