ЄС пояснив свою позицію щодо заборони на експорт лісу-кругляка

Заборона на експорт лісу-кругляка з України не запобігає вирубці лісів, а також обмежує вільну торгівлю

Про це повідомляє прес-центр представництва Євросоюзу в Україні на своїй сторінці у Facebook.

У відомстві зазначили, що ЄС поділяє бажання українців захистити довкілля держави, адже з 2008 року проводив консультації щодо піклування про українські ліси. Таким чином цей досвід дозволить захищати ліси держави і в майбутньому. До того ж, політика ЄС та європейська інтеграція аж ніяк не ведуть до вирубки лісів.

Понад те, Євросоюз готовий підтримати Україну, якщо вона захоче інтенсифікувати захист своїх лісів, зокрема біосферу Карпатських гір. 

"Цілком легітимними та прийнятими є заборона на будь-яку лісозаготівлю, обмеження на неї чи навіть обмеження доступу на деякі захищені зони з обґрунтованих та доведених екологічних причин – за умови, якщо такі заборони чи інші обмеження застосовуються до всіх суб'єктів, на рівних умовах. Метою має бути стабільний та екологічно збалансований розвиток лісів України", - наголосили у відомстві.

У представництві також вказали на те, що попри заборону на експорт лісу-кругляка, в Україні продовжується незаконна лісозаготівля та контрабанда деревини. Причиною цього представники ЄС вважають те, що нинішня заборона на експорт не досягає цілей попередження незаконної вирубки лісу, втім лише допомагає зацікавленим групам отримати повний доступ до лісових ресурсів.

"Заборона на експорт не запобігає вирубці лісів. Вона також не попереджає нелегальній лісозаготівлі чи контрабанді лісу, адже через цю заборону подібна незаконна діяльність стає ще прибутковішою. ЄС з готовністю підтримає підвищення штрафів за такі порушення та більш ефективні правоохоронні заходи в цій сфері", - пояснили у відомстві.

У представництві додали, що Євросоюз виступає проти нинішньої заборони на експорт лісу-кругляка, адже це обмежує вільну торгівлю, а також суперечить міжнародним зобов'язанням держави в рамках Світової організації торгівлі та угоди про асоціацію між ЄС та Україною.

"Угоди про вільну торгівлю, які стимулюють економічне зростання та створюють робочі місця для обох партнерів, означають рівний доступ до ринків одне одного. ЄС відкриває свій спільний ринок для України, пропонуючи величезні можливості для українських компаній, і від України очікують того самого щодо ЄС", - підсумували у представництві.