Вчені знайшли спосіб передбачати тривалість життя людини

Вчені з'ясували, що за довжиною тіломер у хромосомах можна передбачити тривалість життя, а також здатність народжувати дітей у пізньому віці

Результати роботи дослідників з Північноамериканського товариства менопаузи представлені в статті, опублікованій в журналі Menopause, повідомляє EurekAlert!.

Тіломерами називаються кінцеві ділянки хромосом. Вони забезпечують захист життєво важливої ДНК у процесі її подвоєння, запобігаючи втраті нуклеїнових ланцюжків. З віком довжина тіломер зменшується. Деякі фахівці впевнені, що, якщо знайти спосіб подовжити кінцеві ділянки, то це дозволить збільшити тривалість життя.

Вчені скористалися даними дослідження Long Life Family Study, яке показало, що шанси дожити до похилого віку вищі у тих жінок, які народили останню дитину пізніше 33 років, ніж у тих, які обзавелися їми до 29 років. Дослідники вирішили з'ясувати, які чинники пов'язані зі швидкістю старіння і тривалістю життя, а також зі здатністю народжувати дітей у пізньому віці.

Встановлено, що серед жінок, які обзаводилися дітьми пізніше 33 років, було більше тих, чиї хромосоми містили довгі тіломери. Враховуючи зв'язок між віком народження дитини і тривалістю життя, вчені дійшли висновку, що за довжиною тіломер можна передбачити шанси на здорове і повільне старіння.

Проте дослідники попереджають, що на дітородний вік можуть впливати соціальні та побутові фактори, які не мають жодного відношення до тіломер.