Домашні улюбленці можуть лікувати шизофренію

Британські вчені показали, що домашні тварини можуть грати ключову роль в амбулаторній реабілітації людей з психічними розладами

Результати роботи представлені в журналі BMC Psychiatry.

Учені провели інтерв'ю з пацієнтами психіатричних клінік. Участь в роботі взяли 54 людини, що мали важкі психічні розлади, але закінчили основний курс лікування.
 
Згідно з аналізом, про позитивну роль домашніх тварин повідомили 25 учасників, 60% вважають роль тварин у лікуванні ключовою, 20 відсотків - на середньому рівні. У більшості випадків домашні тварини компенсували брак близьких відносин з людьми.
 
Низка добровольців вказували на те, що домашня тварина є їхнім єдиним і постійним джерелом підтримки та онтологічної безпеки. У той же час тварини забезпечували учасникам зв'язок, який не міг бути відтворений в "звичайних" соціальних контактах.

Підтримка з боку тварин, таким чином, була безумовною.
 
На думку вчених, це вказує на високу значимість домашніх тварин в амбулаторній реабілітації людей з психічними розладами. Вона може дуже ефективно доповнювати інші заходи допомоги. Разом з тим обговорення домашніх тварин з пацієнтами також може використовуватися в діагностичною та реабілітаційною роботі, оскільки для багатьох це питання є важливим.