Найважливіше у реформах - вибудувати стосунки між людьми, - Нефьодов

Потрібен час, щоб вибудувати інституції, адже найважливіше в економічних реформах – це не окремі закони, а стосунки між людьми

Про це розповів заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов у програмі "Відповіді" з Ольгою Лень в ефірі Еспресо.TV.

За його словами перебудова системи в Україні буде тривати 5-7 років.

"Я впевнений, що коли за 5-7 років ми озирнемося назад, то ми зрозуміємо, що ми знаходимося на перших кроках, але дуже оптимістичного тренду, який іде вгору. Мені важко робити довгострокові прогнози – світ зараз дуже швидко змінюється. Але я пов’язую своє майбутнє виключно з  Україною. Якби я не вірив в те, що моя країна може бути заможною, успішною, швидко тоді б, напевно, я поїхав би звідси чи емігрував. Я не хочу цього робити. Я завжди кажу, що нехай погані люди емігрують з України, а гарні залишаються", - зазначив Нефьодов.

Також він підкреслив, що все залежить від того, що ми розуміємо під кінцевою метою.

На його думку, Україна стратегічно йде в правильному шляху і це можна спостерігати по всіх метриках, починаючи від опитувань і відношення людей до навіть базових цінностей, до влади, до свободи, до економічної свободи і т.д.

Проте Нефьодов зауважив, що потрібен буде довгий час, аби вибудувати інституції, "адже найважливіше в економічних реформах – це ж не закони якісь окремі, які можна прийняти, а після чого скасувати і т.д. Це вибудовувати стосунки між людьми".

"Головне не прийняти закон, що не можна паркуватися на дитячому майданчику, а привчити всіх, що робити це соромно. Що не закон, який штрафує людей за те, що вони викидають сміття з вікна, а про те, що так ніхто не робить, і має бути соромно в першу чергу перед сусідами. Теж саме і в економічному житті", - наголосив урядовець.