У ОПЗ пояснили, чому мають величезні борги за газ

Керівництво Одеського припортового заводу пояснило, що кожного року отримуватиме збиток 100 млн грн, якщо вартість природного газу зберігатиметься на тому ж рівні, що й у грудні

Про це йдеться у листі керівництва ОПЗ на ім'я Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, який було оприлюднено на офіційному сайті.

У відомстві зазначили, що зростання вартості природного газу призвело до подальшого збільшення збитків підприємства та дефіциту обігових коштів.

"За умови постачання природного газу компанією НАК "Нафтогаз України", враховуючи прогнозні ціни реалізації продукції АТ "ОПЗ" у грудні 2016 р. на умовах 100% передплати на РОВ порт Южний (аміак - 210-215 дол. США за 1 тону, карбамід - 205-215 дол. США за 1 тону), загальний збиток підприємства прогнозується, при існуючій схемі роботи одного агрегату з виробництва аміаку та двох агрегатів з виробництва карбоміду, на рівні більш ніж 100 млн грн в місяць", - наголошується у листі.

Таким чином ОПЗ звернувся до уряду з проханням встановити ціну на природний газ, яка б відповідала ситуації на світових ринках. Якщо цього не буде зроблено, то протягом наступних 2-3 років завод не буде мати жодних перспектив.

"При використанні природного газу поставки "Нафтогазу", його вартість на ОПЗ буде становити у грудні 7880,70 грн за тис. куб. м (без урахування ПДВ), у т.ч.: ціна природного газу - 7148,00 грн за тис. куб.м., вартість транспортування до заводу згідно з постановою НКРЕКП становитиме 732,7 грн за тис. куб. м.", - підсумували у відомстві.