Вчені попереджають про різке зростання метану в атмосфері

Концентрація метану в атмосфері Землі стрімко підвищується, що призводить до пошкодження озонового шару

Про це заявляють американські вчені, повідомляє "ВВС-Україна".

Підвищення концентрації газу, основну частину якого виділяє велика рогата худоба, шкодить запобіганню глобальному потеплінню.

Після відносного затишшя на початку 2000-х років концентрація метану в атмосфері почала різко зростати, попереджає професор Роберт Джексон зі Стенфордського університету.

Разом з іншими вченими він бере участь у проекті Global Carbon Project, мета якого - скорочення викидів вуглекислого газу.

"Вуглекислий газ залишається основним фактором, і на те є причини. Однак якщо ми будемо ігнорувати метан, ми ризикуємо втратити частину ефекту від скорочення рівнів CO2", - заявив професор Джексон на конференції Союзу геофізиків США у Сан-Франциско.

Чому концентрація метану почала зростати саме в останні роки не є очевидним. Рівень метану залишався на досить низькому рівні з 2000-го по 2006 роки. У 2007 році він почав повільно зростати, а в 2014-му і 2015-му різко виріс.

"Метан може надходити з різних джерел, але тут, швидше за все, відіграє велику роль агропромисловий комплекс", - сказав професор Джексон.

У фермерському господарстві основними джерелами газу є корови і рисові поля. Перші випускають гази в процесі травлення, ефект в цьому випадку посилюється значним загальним поголів'ям рогатої худоби на планеті.

Ще один фактор - рисові поля. У 2012 році вчені виявили, що при підвищеній концентрації вуглекислого газу вони починають виробляти набагато більше метану, ніж у звичайних умова. Рис - основна культура для країн, що розвиваються.

Метан, як і вуглекислий газ, утворює навколо Землі шар, який заважає тепловому випромінюванню залишати атмосферу, створюючи парниковий ефект.