ОПЕК викачала рекордну кількість нафти

У листопаді ОПЕК збільшила видобуток нафти до нового рекорду

Про це йдеться в щомісячному огляді Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), передає Інтерфакс-Україна.

Відзначається, що зростання відбулося за рахунок Лівії, а також Анголи і Саудівської Аравії, де видобуток досяг рекордних 10,63 млн б/с. Видобуток Кувейту навпаки скоротилася на 100 тис. б/с.

При цьому видобуток країн не-ОПЕК в листопаді знизився на 160 тис. б/с - до 57,1 млн б/с в зв'язку з сезонним зниженням світових поставок і скороченням видобутку Норвегією з максимумів в жовтні.

Крім того, світові поставки нафти в листопаді виросли до рекордних 98,2 млн б/с.

Прогноз щодо зростання видобутку країн не-ОПЕК на 2017 рік знижено приблизно на 300 тис. б/с - до 0,2 млн б/с. При цьому прогноз щодо нафтовидобутку Росії на 2017 рік був знижений на 110 тис. б/с - до 11,37 млн б/с.

Світовий попит на нафту в 2017 році, за прогнозом МЕА, зросте до 97,6 млн б/с, що вище попереднього прогнозу агентства на 120 тис. б/с. Прогноз попиту на нафту в 2017 році країн ОПЕК підвищений до 33,6 млн б/с.

Крім того, МЕА вважає, що вже в першому півріччі 2017 року може наступити дефіцит нафти в світі, який складе приблизно 0,6 млн б/c.

"Це не прогноз МЕА, а припущення, засновані на цифрах в угоді ОПЕК 30 листопада і підкріплені виробниками поза ОПЕК", - підкреслюється в огляді.

"Якщо виробники нафти не виконають своїх зобов'язань, ринок ризикує зіткнутися з поверненням до періоду низьких цін і зростанням комерційних запасів нафти четвертий рік поспіль", - відзначається в огляді агентства.

Прогноз на друге півріччя ускладнюється із-за можливості продовження угоди ОПЕК ще на 6 місяців.