Росія виплатить 6 тис. євро компенсації за незручності підозрюваному в убивстві Нємцова

Росія добровільно виплатить 6 тис. євро компенсації за незручні умови утримання одному з обвинувачених у вбивстві російського опозиціонера Бориса Нємцова - Темірлану Ескерханову

Відповідну угоду про досудове врегулювання уклали Мінюст РФ і Європейський суд з прав людини, передає Deutsche Welle.

Ескерханов поскаржився на те, що Басманний районний суд занадто довго не розглядав його скаргу на арешт і його продовження в Мосміськсуді, а також на переповненість камер, відсутність свіжого повітря, денного світла та питної води в слідчому ізоляторі.

Скаргу Ескерханова було передано в ЄСПЛ, але до її обговорення по суті справа не дійшла, оскільки в ситуацію втрутився заступник міністра юстиції РФ Георгій Матюшкін, який представляє Росію в Страсбурзькому суді. Чиновник визнав порушення термінів розгляду скарг Ескерханова, а також факт перевезення обвинуваченого в умовах, що не відповідають Конвенції про захист прав і основних свобод людини.

Окрім Темірлана Ескерханова в ЄСПЛ звернулися зі скаргами четверо інших фігурантів справи, в тому числі головний підозрюваний в убивстві Нємцова Заур Дадаєв, тому вони також можуть отримати досудові компенсації.