Нацбанк продовжив валютні обмеження

Національний банк України продовжив чинні тимчасові обмеження на грошово-кредитному та валютному ринках

Відповідне рішення закріплене постановою правління НБУ "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках" від 13 грудня №410.

Починаючи з 16 грудня нова постанова НБУ про валютні обмеження буде діяти безстроково, до прийняття Національним банком окремої постанови за відсутності ознак нестійкого фінансового стану банківської системи, обставин, що загрожують стабільності банківської або фінансової системи України.

Зокрема, продовжують діяти такі обмеження, як обов’язковий продаж надходжень у валюті на користь юридичних осіб на рівні 65% і 120-денний термін розрахунків за операціями експорту та імпорту товарів.

Крім того, НБУ продовжив одноденний термін резервування гривні для покупки валюти на міжбанку і заборону на дострокове погашення кредитів від нерезидентів.

Для фізичних осіб всі обмеження також залишаються незмінними: покупка валюти на суму до 12 тис. гривень в день, ліміт на зняття готівки з рахунку на суму до 250 тис. гривень в день, заборона на переказ за кордон валюти більше 15 тис. гривень в день і 150 тис. гривень в місяць.

Як і раніше, для банків встановлено ліміт загальної довгої відкритої валютної позиції банку не більше 1%.

Всі обмеження, крім вимоги щодо обов’язкового продажу, продовжені безстроково.

Вимога щодо обов’язкового продажу 65% валютної виручки експортерами діє до 16 червня 2017 року.

НБУ ввів обмеження на валютному ринку в лютому 2014 року і неодноразово їх продовжував.

Протягом двох років у валютних обмежень був термін 3 місяці, на які вони продовжувалися, а потім переглядалися.