Amnesty International б'є на сполох через придушення інакомислення в Криму

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International оприлюднила нову доповідь "Крим у пітьмі", в якій розповідається про утиски та репресії мешканців півострова, що мають проукраїнську позицію

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Правозахисники провели близько 50 інтерв'ю, з яких слідує, що російська окупаційна влада нехтує гуманітарним правом, обмежує свободу слова,  право мирних зібрань і навіть не гребує викраденнями невдоволених анексією півострова.

При цьому головною мішеню окупантів стала кримськотатарська громада, яка виявилася найбільш організованою соціальною групою, незгодною з кремлівськими окупантами. У звіті йдеться про заборону кримцям зібрань, відзначання національних свят, за винятком тих, що організовані офіційною владою, а також про фактичне вигнання з півострова неформального лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілева та голови Меджлісу Рефата Чубарова. Крім, того, правозахисники нагадують про переслідування російськими силовиками Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза й навіть адвоката Миколи Полозова, щодо якого Слідчий комітет Криму проводить попереднє розслідування записів у соцмережах за підозрою в екстремізмі.