Латвія може повернути Україні половину конфіскованих грошей Януковича

Щонайменше половина активів "Сім'ї" колишнього президента Віктора Януковича на рахунках в Латвії може бути повернена Україні

Про це заявив заступник генерального прокурора України Євген Єнін в ефірі телеканалу "112 Україна", повідомляє Еспресо.TV.

"Вперше на такому високому рівні порушено питання повернення цих грошей. Буквально на наступному тижні генеральний прокурор України планує здійснити візит до Латвії для того, щоб продемонструвати Латвії, які докази зібрано нашим слідством, які вердикти вже вступили в силу, щоб обґрунтувати якомога скоріше повернення цих грошей в Україну, а також можливе обговорення часток, в яких ми можемо розраховувати на повернення грошей", - сказав він.

За словами Єніна, розраховувати на те, що конфісковані кошти Латвія поверне швидко, навряд чи варто, адже строки повернення у світовій практиці можуть сягати 5-10 років.

"Ми говоримо про більш ранні перспективи, передусім беручи до уваги те, що українське слідство значною мірою просунулося на цьому шляху. Вже до кінця року ми розраховуємо на перші вироки у кримінальних процесах, які стануть підставою для повернення цих грошей. Безумовно, ми не встигаємо повернути ці гроші до кінця цього року", - зазначив він.

Заступник генпрокурора наголосив, що це означає, що наступного року Україна вже має домовлятися з латвійською стороною, щоб вони заклали в проект бюджету видатки на повернення цих грошей або принаймні їхньої частини в Україну.

"Я думаю, що ми можемо розраховувати щонайменше на 50% від зазначеної суми", - підсумував Єнін.